19 October 2020

Abrikozendessert

Dit abrikozendessert komt uit India (Khubani ka meetha), al moet ik eerlijk zeggen dat we het daar nooit gezien hebben. Het is heel eenvoudig en heel lekker.

Voor 4 personen

Ingrediënten

250 gr gedroogde abrikozen

3 kruidnagels

2 steranijs

1a2 eetlepels suiker naar smaak

slagroom of volle yoghurt of kwark voor erbij

Bereidingswijze

Doe de abrikozen in een pan met 3,75dl water, de 3 kruidnagels en de 2 steranijs. 

15 min.afgedekt laten koken. Een paar keer omroeren!

Verwijder de specerijen. 

Schep ongeveer de helft (of iets minder) van de abrikozen eruit. 

Pureer de rest met het vocht. 

Voeg daarna de hele abrikozen en 1a2 eetlepels suiker (naar smaak) weer toe. Zachtjes verwarmen.

Serveren

Laat afkoelen tot lauw en serveer met de yoghurt, kwark of slagroom

05 October 2020

Moghul aardappeltjes

Met dit eenvoudige recept zet je heerlijk exotisch smakende aardappeltjes op tafel.

2 à 3 porties.


Ingrediënten

400 à 500 gram aardappels   

125 ml kookroom

2 gedroogde chilipepers

½ theelepel mosterdzaadjes

¼ theelepel fenegriek zaadjes

2 à 3 kerrieblaadjes (curry leaves; in Nederland slecht verkrijgbaar, soms wel gedroogd; je kunt ze ook weglaten)

2 cm gember, geschild  

1 verse groene chilipeper

handje verse korianderblaadjes (facultatief)

Bereidingswijze

1.   Snij de aardappels in kleine blokjes en kook ze voor

2.   Verhit olie in een bakpan en bak een minuut de 2 gedroogde chilipepers, de halve theelepel mosterdzaad, de halve theelepel fenegriek en een paar kerrieblaadjes


3.   Voeg de voorgekookte aardappels toe roer ze een paar minuten al bakkend om

4.   Voeg 125 ml kookroom toe, breng het aan de kook en laat het geheel een tijdje zachtjes sudderen

5.   Voeg de kleingesneden of in de keukenmachine gemalen gember, groene chilipeper en koriander toe

6.   Nog even laten koken en klaar

 

Bron: Sandeep Chatterjee's Quick & Easy Indian Vegetarian Cookery (BBC 1992)


24 August 2020

Tiramisu (zonder ei)


Het originele recept voor tiramisu is met rauwe eieren. Daar kan salmonella inzitten. Dit recept is zonder ei en dus veiliger en bovendien eenvoudiger. En misschien nog wel lekkerder...

Voor 6 a 8 porties.

Ingrediënten


450 gram mascarpone 

½ liter vanillevla

3 eetlepels suiker

2 zakjes slagroomversteviger

300 gram lange vingers

3 dl sterke koffie

6 eetlepels koffielikeur of amaretto of likeur naar keuze

cacaopoeder

Bereidingswijze

Maak de koffie, zodat die alvast wat kan afkoelen.

Roer de mascarpone, vanillevla, suiker en slagroomversteviger in een grote kom goed door elkaar (eventueel met behulp van een mixer op lage stand).

Bedek de bodem van een brede hoge schaal met lange vingers.

Meng de likeur door de koffie.

Giet de helft van de koffie over de lange vingers.

Bedek deze met de helft van het mascarponemengsel. 

Leg hierop weer een laag lange vingers; giet hier de rest van de koffie over; eindig met een laag mascarpone en strijk deze glad.

Zeef wat cacao over de tiramisu.

Laat het een paar uur in de koelkast staan, afgedekt met keukenfolie.

 

Drie lagen i.p.v. twee kan ook. 








Bron: vrij naar Smulweb

03 August 2020

Wortels op z’n Indiaas (‘dry’)

Bij “Indiaas eten” denk je al gauw aan curry. Een dikke saus met soms vrij veel olie en/of room. In India heet dat een ‘gravy’. Ze zijn vaak heerlijk, maar India heeft zoveel meer te bieden! Naast gerechten met gravy, zijn er ook talloze manieren om je groente of peulvruchten ‘dry’ te bereiden. Dat wil zeggen zonder saus, maar met een palet kruiden die de smaak van je groente versterken en aanvullen. Zo maak van je een eenvoudig bosje wortelen in een mum een heerlijk gerecht.

ingrediënten

wortels (ongeveer 500 gram)

1 vers pepertje, fijngesneden (rood of groen kan allebei)

1 theelepel mosterdzaad

0,5 theelepel komijnzaad

snufje asafoetida (hing)

0,5 theelepel kurkuma (gemalen)

0,5 theelepel chilipoeder (meer of minder naar smaak en afhankelijk van de intensiteit van je chilipoeder)

0,5 theelepel mangopoeder (amchur, evt. te vervangen door een drup citroensap)

1 theelepel korianderpoeder

snuf zout

wat verse korianderblaadjes, eventueel fijngesneden

olie om in te bakken

 

methode

Was of schrap de wortels en snijd ze in heel kleine blokjes.

Verhit een eetlepel olie, doe de mosterdzaadjes (1 tl) erin en wacht tot deze beginnen te sputteren. Doe dan het komijnzaad (0,5 tl) erbij en laat even bakken. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt, maar wacht lang genoeg zodat je de geur van de komijnzaadjes goed ruikt.

Dan voeg je het fijngesneden pepertje, de kurkuma (0,5 tl),  chilipoeder (0,5 tl of naar smaak) en de asafoetida toe. Nu kunnen de fijngesneden wortels erbij en wat zout. Roer alles goed door zodat de kruiden en de wortels zich mengen. Doe een deksel op de pan en laat op een laag pitje sudderen tot de wortels zacht zijn. De wortels koken gaar in hun eigen vocht. Je hoeft geen water toe te voegen. Dit duurt tussen de vijf en tien minuten, afhankelijk van hoe klein je de wortel hebt gesneden. Vergeet niet zo af en toe te roeren.

Wanneer de wortels gaar genoeg zijn, roer je de mangopoeder (0,5 tl) en korianderpoeder (1 tl) erdoor. Laat een minuut meekoken en voeg tenslotte de verse korianderblaadjes toe. Nog één keer doorroeren en je wortelgerecht is klaar!

lekker met…

In combinatie met een Indiase dal (bv deze: Simply Vega authentieke zuid-indiase dahl-fry) en rijst heb je een eenvoudige maar smakelijke maaltijd met alles erin wat je nodig hebt aan vitaminen en vezels en eiwitten, en zonder ongezonde harde vetten.

Geinspireerd door VegeCravings

 

 

 

 

 

29 July 2020

Bananenmuffins (eivrij)

Luchtige muffins met een rijke smaak dankzij de combinatie van banaan, kaneel en kardamom. Geen ei nodig, en als je wilt volledig plantaardig te maken. 

Met deze hoeveelheden maak je 12 flinke muffins.


ingrediënten 

3 bananen (totaal ongeveer 500 gram, met schil) 

120 ml melk (van een koe of een plant, naar keuze) 

 60 ml olie (bv raapzaadolie (=slaolie) of zonnebloemolie) 

100 gram donkerbruine basterdsuiker 

155 gram meel (gewoon of volkoren of een mengsel) 

50 gram havermout 

1 theelepel (5cc) bakpoeder 

0,5 theelepel (2,5 cc) baksoda 

1 eetlepel (15 cc) azijn of citroensap 

1 theelepel (5cc) kaneel (gemalen) 

1 theelepel (5cc) kardamom (gemalen) 

snuf zout 

zakje vanillesuiker 

 

Methode 

Prak de bananen met een vork. Als de bananen niet rijp genoeg zijn om ze makkelijk te prakken, prik dan met een vork wat gaatjes in de schil en verwarm de bananen een paar minuten in de magnetron tot de schil zwart wordt en de bananen zacht aanvoelen.  

Meng de geprakte bananen, melk, olie, en basterdsuiker in een kom. Klop met een garde goed door elkaar.  

In een andere, grotere kom, schep je meel, havermout, vanillesuiker, 1 theelepel bakpoeder, een halve theelepel baksoda, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel kardamom, een snuf zout en eventueel een zakje vanillesuiker door elkaar.  

Giet het natte bananen-melk-olie mengsel bij de kom met droge ingrediënten. Voeg een eetlepel azijn toe. Roer tot alles goed gemengd is. 

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius voor een hetelucht-oven, en 175 graden Celsius voor een gewone convectie-oven.  

Vet een muffinbakvorm in of zet er papieren muffinvormpjes in. Verdeel het deegmengsel over de twaalf vormen.

Bak de muffins 25 minuten en test dan of ze gaar zijn door er een breinaald of tester in te steken. Die moet er schoon uitkomen. Als ze niet helemaal gaar zijn, zet de oven dan uit, maar laat de muffins er nog een paar minuten in staan. Als je de muffins uit de oven haalt, laat ze dan eerst een paar minuten in de bakvorm zitten en voor je ze op een rooster legt om helemaal af te koelen. 

en dan nog dit... 

Hou je niet van kardamom? Of van kaneel? Of vind je vanillesuiker maar nepspul? Je kunt deze smaakmakers weglaten of er minder van toevoegen. Als je er wél van houdt, dan is de combinatie van kaneel en kardamom met banaan echt om te smullen.