10 February 2021

Wraps, tortilla's, chapatti's




Talloze menu's kunnen worden opgeleukt met een wrap, tortilla, chapatti o.i.d. als bijgerecht. Nee, ze zijn nooit hetzelfde als in Mexico, India, of waar dan ook.

Maar met dit recept kom je aardig in de buurt, en zijn ze ook fluffy en goed oprolbaar.

Voor 8 a 10 wraps

Ingredienten

125 gr bloem 

125 gr volkorenmeel 

snuf zout 

1 el olie 

150 ml handwarm water  

VARIATIE: ipv water: 150 ml yoghurt + een theelepel bakpoeder 


Bereidingswijze

Doe meel en zout in een kom. 
Maak een kuiltje in het midden, en schenk daar de olie en het water in. 

Kneed goed. 

Laat 20-30 min afgedekt rusten. 

Verdeel in 8 balletjes. 

Rol elk balletje dun uit. 

Bak in hete, droge pan elke kant 1 minuut. 
 

Bewaren

Hoe verser hoe lekkerder.

Tijdens het bakken kun je de eerste wraps warmhouden in een theedoek op een soepbord. Vouw de theedoek om de warme broodjes heen.  

Als je er meer gebakken hebt dan je vandaag opkunt, kun je ze heel goed invriezen. Doe de wraps in een afgesloten diepvrieszak met een keukenpapiertje tussen de wraps (of tussen de porties, als je ze later bv 2 aan 2 gaat gebruiken)


Bron: NRC (Janneke Vreugdenhil, ‘eenvoudige platbroodjes’)


06 November 2020

Dadel-walnoot muffins (eivrij)

Heerlijke muffins met een mooie structuur. En supermakkelijk te maken. In het recept wordt chiazaad gebruikt als ei-vervanger, om luchtige muffins te creëren. Als je dat niet in huis hebt, kun je het ook weglaten.  


Met deze hoeveelheden maak je 12 flinke muffins. 




ingrediënten 


225 gram meel (volkoren, gewoon of een mengsel) 

50 gram donkerbruine basterdsuiker 

1 theelepel (5cc) bakpoeder 

0,5 theelepel (2,5 cc) baksoda 

snuf zout 

zakje vanillesuiker 


240 ml melk (van een koe of een plant, naar keuze) 

120 ml olie (bv raapzaadolie (=slaolie) of zonnebloemolie) 

1 eetlepel (15 cc) azijn of citroensap 


150 gram walnoten, fijngehakt 

200 gram dadels, fijngehakt (origineel: halve cup) 


1 eetlepel (15 cc) chiazaden  

50 ml water 


Methode 


Voorbereidende stappen: 


  • Verwarm de helft van de melk in een pannetje tot je er nog net een vinger in kunt steken zonder dat het te heet is, en laat de dadels erin weken.  
  • Neem de rest van de melk en voeg de azijn eraan toe. Laat 5 à 10 minuten staan. De melk zal klonterig worden; dat is precies de bedoeling.  
  • Roer het chiazaad door het water. Laat ook dit een poosje staan, een minuut of tien. 


Maak het beslag: 


  • Meng meel, bakpoeder, baksoda en zout in een kom. In een andere – grotere – kom, meng je olie, suiker en vanillesuiker. Klopt met een garde tot de suiker goed door de olie is gemengd.  
  • Voeg het dadel-melkmengsel toe, het chiazaadpapje en het meelmengsel uit de andere kom. Roer door. Voeg dan zoveel van het melk-azijn mengsel toe als nodig is om een klonterig beslag te krijgen.  
  • Schep tenslotte de walnoten erdoor.  


Verwarm de oven voor tot ongeveer 180 graden. 


Vet een muffinbakvorm in of zet er papieren muffinvormpjes in. Verdeel het deegmengsel over de twaalf vormen. 


Bak de muffins 25-30 minuten. Test of ze gaar zijn door er een breinaald of tester in te steken. Die moet er schoon uitkomen. Als ze niet helemaal gaar zijn, zet de oven dan uit, maar laat de muffins er nog een paar minuten in staan. Als je de muffins uit de oven haalt, laat ze dan eerst een paar minuten in de bakvorm zitten en voor je ze op een rooster legt om helemaal af te koelen. 


 


 


geïnspireerd door: https://foodtrails25.com/2019/03/14/date-and-walnut-muffins/ 


 

19 October 2020

Abrikozendessert

Dit abrikozendessert komt uit India (Khubani ka meetha), al moet ik eerlijk zeggen dat we het daar nooit gezien hebben. Het is heel eenvoudig en heel lekker.

Voor 4 personen

Ingrediënten

250 gr gedroogde abrikozen

3 kruidnagels

2 steranijs

1a2 eetlepels suiker naar smaak

slagroom of volle yoghurt of kwark voor erbij

Bereidingswijze

Doe de abrikozen in een pan met 3,75dl water, de 3 kruidnagels en de 2 steranijs. 

15 min.afgedekt laten koken. Een paar keer omroeren!

Verwijder de specerijen. 

Schep ongeveer de helft (of iets minder) van de abrikozen eruit. 

Pureer de rest met het vocht. 

Voeg daarna de hele abrikozen en 1a2 eetlepels suiker (naar smaak) weer toe. Zachtjes verwarmen.

Serveren

Laat afkoelen tot lauw en serveer met de yoghurt, kwark of slagroom

05 October 2020

Moghul aardappeltjes

Met dit eenvoudige recept zet je heerlijk exotisch smakende aardappeltjes op tafel.

2 à 3 porties.


Ingrediënten

400 à 500 gram aardappels   

125 ml kookroom

2 gedroogde chilipepers

½ theelepel mosterdzaadjes

¼ theelepel fenegriek zaadjes

2 à 3 kerrieblaadjes (curry leaves; in Nederland slecht verkrijgbaar, soms wel gedroogd; je kunt ze ook weglaten)

2 cm gember, geschild  

1 verse groene chilipeper

handje verse korianderblaadjes (facultatief)

Bereidingswijze

1.   Snij de aardappels in kleine blokjes en kook ze voor

2.   Verhit olie in een bakpan en bak een minuut de 2 gedroogde chilipepers, de halve theelepel mosterdzaad, de halve theelepel fenegriek en een paar kerrieblaadjes


3.   Voeg de voorgekookte aardappels toe roer ze een paar minuten al bakkend om

4.   Voeg 125 ml kookroom toe, breng het aan de kook en laat het geheel een tijdje zachtjes sudderen

5.   Voeg de kleingesneden of in de keukenmachine gemalen gember, groene chilipeper en koriander toe

6.   Nog even laten koken en klaar

 

Bron: Sandeep Chatterjee's Quick & Easy Indian Vegetarian Cookery (BBC 1992)


24 August 2020

Tiramisu (zonder ei)


Het originele recept voor tiramisu is met rauwe eieren. Daar kan salmonella inzitten. Dit recept is zonder ei en dus veiliger en bovendien eenvoudiger. En misschien nog wel lekkerder...

Voor 6 a 8 porties.

Ingrediënten


450 gram mascarpone 

½ liter vanillevla

3 eetlepels suiker

2 zakjes slagroomversteviger

300 gram lange vingers

3 dl sterke koffie

6 eetlepels koffielikeur of amaretto of likeur naar keuze

cacaopoeder

Bereidingswijze

Maak de koffie, zodat die alvast wat kan afkoelen.

Roer de mascarpone, vanillevla, suiker en slagroomversteviger in een grote kom goed door elkaar (eventueel met behulp van een mixer op lage stand).

Bedek de bodem van een brede hoge schaal met lange vingers.

Meng de likeur door de koffie.

Giet de helft van de koffie over de lange vingers.

Bedek deze met de helft van het mascarponemengsel. 

Leg hierop weer een laag lange vingers; giet hier de rest van de koffie over; eindig met een laag mascarpone en strijk deze glad.

Zeef wat cacao over de tiramisu.

Laat het een paar uur in de koelkast staan, afgedekt met keukenfolie.

 

Drie lagen i.p.v. twee kan ook. 








Bron: vrij naar Smulweb

03 August 2020

Wortels op z’n Indiaas (‘dry’)


Bij “Indiaas eten” denk je al gauw aan curry. Een dikke saus met soms vrij veel olie en/of room. In India heet dat een ‘gravy’. Ze zijn vaak heerlijk, maar India heeft zoveel meer te bieden! Naast gerechten met gravy, zijn er ook talloze manieren om je groente of peulvruchten ‘dry’ te bereiden. Dat wil zeggen zonder saus, maar met een palet kruiden die de smaak van je groente versterken en aanvullen. Zo maak van je een eenvoudig bosje wortelen in een mum een heerlijk gerecht.

ingrediënten

wortels (ongeveer 500 gram)

1 vers pepertje, fijngesneden (rood of groen kan allebei)

1 theelepel mosterdzaad

0,5 theelepel komijnzaad

snufje asafoetida (hing)

0,5 theelepel kurkuma (gemalen)

0,5 theelepel chilipoeder (meer of minder naar smaak en afhankelijk van de intensiteit van je chilipoeder)

0,5 theelepel mangopoeder (amchur, evt. te vervangen door een drup citroensap)

1 theelepel korianderpoeder

snuf zout

wat verse korianderblaadjes, eventueel fijngesneden

olie om in te bakken

 

methode

Was of schrap de wortels en snijd ze in heel kleine blokjes.

Verhit een eetlepel olie, doe de mosterdzaadjes (1 tl) erin en wacht tot deze beginnen te sputteren. Doe dan het komijnzaad (0,5 tl) erbij en laat even bakken. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt, maar wacht lang genoeg zodat je de geur van de komijnzaadjes goed ruikt. 

Dan voeg je het fijngesneden pepertje, de kurkuma (0,5 tl), chilipoeder (0,5 tl of naar smaak) en de asafoetida toe. 

Nu kunnen de fijngesneden wortels erbij en wat zout. Roer alles goed door zodat de kruiden en de wortels zich mengen. Doe een deksel op de pan en laat op een laag pitje sudderen tot de wortels zacht zijn. De wortels koken gaar in hun eigen vocht. Je hoeft geen water toe te voegen. Dit duurt tussen de vijf en tien minuten, afhankelijk van hoe klein je de wortel hebt gesneden. Vergeet niet zo af en toe te roeren.

Wanneer de wortels gaar genoeg zijn, roer je de mangopoeder (0,5 tl) en korianderpoeder (1 tl) erdoor. Laat een minuut meekoken en voeg tenslotte de verse korianderblaadjes toe. Nog één keer doorroeren en je wortelgerecht is klaar!

lekker met…


In combinatie met een Indiase dal (bv deze:
Simply Vega authentieke zuid-indiase dahl-fry) en rijst heb je een eenvoudige maar smakelijke maaltijd met alles erin wat je nodig hebt aan vitaminen en vezels en eiwitten, en zonder ongezonde harde vetten.

Geinspireerd door VegeCravings