03 August 2020

Wortels op z’n Indiaas (‘dry’)

Bij “Indiaas eten” denk je al gauw aan curry. Een dikke saus met soms vrij veel olie en/of room. In India heet dat een ‘gravy’. Ze zijn vaak heerlijk, maar India heeft zoveel meer te bieden! Naast gerechten met gravy, zijn er ook talloze manieren om je groente of peulvruchten ‘dry’ te bereiden. Dat wil zeggen zonder saus, maar met een palet kruiden die de smaak van je groente versterken en aanvullen. Zo maak van je een eenvoudig bosje wortelen in een mum een heerlijk gerecht.

ingrediënten

wortels (ongeveer 500 gram)

1 vers pepertje, fijngesneden (rood of groen kan allebei)

1 theelepel mosterdzaad

0,5 theelepel komijnzaad

snufje asafoetida (hing)

0,5 theelepel kurkuma (gemalen)

0,5 theelepel chilipoeder (meer of minder naar smaak en afhankelijk van de intensiteit van je chilipoeder)

0,5 theelepel mangopoeder (amchur, evt. te vervangen door een drup citroensap)

1 theelepel korianderpoeder

snuf zout

wat verse korianderblaadjes, eventueel fijngesneden

olie om in te bakken

 

methode

Was of schrap de wortels en snijd ze in heel kleine blokjes.

Verhit een eetlepel olie, doe de mosterdzaadjes (1 tl) erin en wacht tot deze beginnen te sputteren. Doe dan het komijnzaad (0,5 tl) erbij en laat even bakken. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt, maar wacht lang genoeg zodat je de geur van de komijnzaadjes goed ruikt.

Dan voeg je het fijngesneden pepertje, de kurkuma (0,5 tl),  chilipoeder (0,5 tl of naar smaak) en de asafoetida toe. Nu kunnen de fijngesneden wortels erbij en wat zout. Roer alles goed door zodat de kruiden en de wortels zich mengen. Doe een deksel op de pan en laat op een laag pitje sudderen tot de wortels zacht zijn. De wortels koken gaar in hun eigen vocht. Je hoeft geen water toe te voegen. Dit duurt tussen de vijf en tien minuten, afhankelijk van hoe klein je de wortel hebt gesneden. Vergeet niet zo af en toe te roeren.

Wanneer de wortels gaar genoeg zijn, roer je de mangopoeder (0,5 tl) en korianderpoeder (1 tl) erdoor. Laat een minuut meekoken en voeg tenslotte de verse korianderblaadjes toe. Nog één keer doorroeren en je wortelgerecht is klaar!

lekker met…

In combinatie met een Indiase dal (bv deze: Simply Vega authentieke zuid-indiase dahl-fry) en rijst heb je een eenvoudige maar smakelijke maaltijd met alles erin wat je nodig hebt aan vitaminen en vezels en eiwitten, en zonder ongezonde harde vetten.

Geinspireerd door VegeCravings

 

 

 

 

 

29 July 2020

Bananenmuffins (eivrij)

Luchtige muffins met een rijke smaak dankzij de combinatie van banaan, kaneel en kardamom. Geen ei nodig, en als je wilt volledig plantaardig te maken. 

Met deze hoeveelheden maak je 12 flinke muffins.


ingrediënten 

3 bananen (totaal ongeveer 500 gram, met schil) 

120 ml melk (van een koe of een plant, naar keuze) 

 60 ml olie (bv raapzaadolie (=slaolie) of zonnebloemolie) 

100 gram donkerbruine basterdsuiker 

155 gram meel (gewoon of volkoren of een mengsel) 

50 gram havermout 

1 theelepel (5cc) bakpoeder 

0,5 theelepel (2,5 cc) baksoda 

1 eetlepel (15 cc) azijn of citroensap 

1 theelepel (5cc) kaneel (gemalen) 

1 theelepel (5cc) kardamom (gemalen) 

snuf zout 

zakje vanillesuiker 

 

Methode 

Prak de bananen met een vork. Als de bananen niet rijp genoeg zijn om ze makkelijk te prakken, prik dan met een vork wat gaatjes in de schil en verwarm de bananen een paar minuten in de magnetron tot de schil zwart wordt en de bananen zacht aanvoelen.  

Meng de geprakte bananen, melk, olie, en basterdsuiker in een kom. Klop met een garde goed door elkaar.  

In een andere, grotere kom, schep je meel, havermout, vanillesuiker, 1 theelepel bakpoeder, een halve theelepel baksoda, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel kardamom, een snuf zout en eventueel een zakje vanillesuiker door elkaar.  

Giet het natte bananen-melk-olie mengsel bij de kom met droge ingrediënten. Voeg een eetlepel azijn toe. Roer tot alles goed gemengd is. 

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius voor een hetelucht-oven, en 175 graden Celsius voor een gewone convectie-oven.  

Vet een muffinbakvorm in of zet er papieren muffinvormpjes in. Verdeel het deegmengsel over de twaalf vormen.

Bak de muffins 25 minuten en test dan of ze gaar zijn door er een breinaald of tester in te steken. Die moet er schoon uitkomen. Als ze niet helemaal gaar zijn, zet de oven dan uit, maar laat de muffins er nog een paar minuten in staan. Als je de muffins uit de oven haalt, laat ze dan eerst een paar minuten in de bakvorm zitten en voor je ze op een rooster legt om helemaal af te koelen. 

en dan nog dit... 

Hou je niet van kardamom? Of van kaneel? Of vind je vanillesuiker maar nepspul? Je kunt deze smaakmakers weglaten of er minder van toevoegen. Als je er wél van houdt, dan is de combinatie van kaneel en kardamom met banaan echt om te smullen.  

 


27 July 2020

Authentieke Zuid-Indiase "dal fry"

Er zijn talloze recepten in omloop voor dal (dahl, dhal, linzensaus). Bijna iedere familie heeft haar eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Dit recept voor dal fry komt uit de keuken van Double Dutch Resort, Dindigul (centraal Tamil Nadu). Met dank aan Ramya en Tilly.


Voor 2 personen.

Ingrediënten

100 gr rode linzen
1 gesneden ui
1 gesneden tomaat
2 eetlepels olie
½ theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
½ theelepel mosterzaadjes
2 gedroogde chili pepers, gebroken
4a5 kerrie blaadjes (curry leaves; in Nederland slecht verkrijgbaar. je kunt ze weglaten of probeer eens een laurierblad of citroenblad)

Bereidingswijze

1. Zet de linzen op in ruim water. Zachtjes stuk laten koken - daartoe zo nu en dan flink roeren. De saus mag nogal dun zijn - zonodig water toevoegen.

2. Terwijl de linzen koken: Verhit de olie. Voeg de halve theelepel mosterzaad toe en laat het knetteren. Voeg de vijf kerrie blaadjes toe en de twee gedroogde chili's. Voeg dan de gesneden ui en tomaat toe. Doe er een halve theelepel kurkuma bij. Doorroeren en laat een tijdje sudderen.

3. Roer de linzensaus nog een keer door en schep het kruidenmengsel er boven op. Ofwel meteen doorroeren of even wachten.

Serveren

Je kunt de dal in een schaal serveren met het ui-tomaat-kruidenmengsel er bovenop geschept. Wacht met door elkaar roeren tot vlak voor je opschept.

 

 

25 July 2020

Spinazie-à-la-crème zonder room

Een heerlijk romig spinaziegerecht met een cashewnotencrème. Het bevat weinig dierlijk vet, en als je plantaardige melk gebruikt is het zelfs helemaal veganistisch.  

Voor 4 personen.

ingrediënten 

1 ui 

2 teentjes knoflook 

600 gr spinazie 

200 gr cashewnoten 

100 ml melk 

scheutje citroensap 

eetlepel edelgist (optioneel)

scheutje olie

zout 

peper 

 

methode  

Bereid de spinazie: Doe de spinazie in een grote kom, en giet er kokend water bij. De spinazie slinkt direct.  Als niet alle spinazie in de kom past, begin je met de helft en zodra die geslonken is, doe je de rest erbij. Zorg dat de spinazie net onder staat. Doe een deksel op de kom, of leg er een bord op. Laat een paar minuten staan. Giet de spinazie af in een vergiet en laat er wat koud water overheen stromen, daar krijgt het een mooie felgroene kleur van. Pureer in de keukenmachine, en zet opzij.  

Maak de cashew crème: pureer de cashewnoten, melk, scheutje citroensap en één teentje knoflook in de keukenmachine tot een dikke, vrij gladde massa. Voeg eventueel een eetlepel edelgist toe.  

Maak het gerecht compleet: fruit een uitje, en voeg een kleingesneden teentje knoflook toe. Doe de spinazie erbij en roer de cashewcrème er doorheen. Breng op smaak met peper en een klein snufje zout.  

lekker met… 

Roer de romige spinazie door een pan met pasta of serveer lekker traditioneel met aardappeltjes. 

 

geïnspireerd doorconnoisseurus veg