Bij “Indiaas
eten” denk je al gauw aan curry. Een dikke saus met soms vrij veel olie en/of
room. In India heet dat een ‘gravy’. Ze zijn vaak heerlijk, maar India heeft
zoveel meer te bieden! Naast gerechten met gravy, zijn er ook talloze
manieren om je groente of peulvruchten ‘dry’ te bereiden. Dat wil zeggen zonder
saus, maar met een palet kruiden die de smaak van je groente versterken
en aanvullen. Zo maak van je een eenvoudig bosje wortelen in een mum een
heerlijk gerecht.
ingrediënten
wortels (ongeveer
500 gram)
1 vers pepertje,
fijngesneden (rood of groen kan allebei)
1 theelepel
mosterdzaad
0,5 theelepel
komijnzaad
snufje asafoetida
(hing)
0,5 theelepel
kurkuma (gemalen)
0,5 theelepel
chilipoeder (meer of minder naar smaak en afhankelijk van de intensiteit van je
chilipoeder)
0,5 theelepel
mangopoeder (amchur, evt. te vervangen door een drup citroensap)
1 theelepel
korianderpoeder
snuf zout
wat verse
korianderblaadjes, eventueel fijngesneden
olie om in te
bakken
methode
Was of schrap de
wortels en snijd ze in heel kleine blokjes.
Verhit een
eetlepel olie, doe de mosterdzaadjes (1 tl) erin en wacht tot deze beginnen te
sputteren. Doe dan het komijnzaad (0,5 tl) erbij en laat even bakken. Zorg
ervoor dat het niet aanbrandt, maar wacht lang genoeg zodat je de geur van de
komijnzaadjes goed ruikt.
Dan voeg je het
fijngesneden pepertje, de kurkuma (0,5 tl), chilipoeder (0,5 tl of naar smaak) en de asafoetida toe. Nu kunnen de fijngesneden wortels erbij en wat zout. Roer alles
goed door zodat de kruiden en de wortels zich mengen. Doe een deksel op de pan
en laat op een laag pitje sudderen tot de wortels zacht zijn. De wortels koken
gaar in hun eigen vocht. Je hoeft geen water toe te voegen. Dit duurt tussen de
vijf en tien minuten, afhankelijk van hoe klein je de wortel hebt gesneden.
Vergeet niet zo af en toe te roeren.
Wanneer de
wortels gaar genoeg zijn, roer je de mangopoeder (0,5 tl) en korianderpoeder (1
tl) erdoor. Laat een minuut meekoken en voeg tenslotte de verse korianderblaadjes
toe. Nog één keer doorroeren en je wortelgerecht is klaar!
lekker met…
In combinatie met
een Indiase dal (bv deze: Simply Vega authentieke zuid-indiase dahl-fry) en rijst heb je een eenvoudige maar smakelijke maaltijd met alles erin wat je nodig hebt aan vitaminen en
vezels en eiwitten, en zonder ongezonde harde vetten.
Geinspireerd door VegeCravings