19 October 2020

Abrikozendessert

Dit abrikozendessert komt uit India (Khubani ka meetha), al moet ik eerlijk zeggen dat we het daar nooit gezien hebben. Het is heel eenvoudig en heel lekker.

Voor 4 personen

Ingrediënten

250 gr gedroogde abrikozen

3 kruidnagels

2 steranijs

1a2 eetlepels suiker naar smaak

slagroom of volle yoghurt of kwark voor erbij

Bereidingswijze


Doe de abrikozen in een pan met 3,75dl water, de 3 kruidnagels en de 2 steranijs. 

15 min.afgedekt laten koken. Een paar keer omroeren!

Verwijder de specerijen. 

Schep ongeveer de helft (of iets minder) van de abrikozen eruit. 

Pureer de rest met het vocht. 

Voeg daarna de hele abrikozen en 1a2 eetlepels suiker (naar smaak) weer toe. Zachtjes verwarmen.

Serveren

Laat afkoelen tot lauw en serveer met de yoghurt, kwark of slagroom



05 October 2020

Moghul aardappeltjes

Met dit eenvoudige recept zet je heerlijk exotisch smakende aardappeltjes op tafel.

2 à 3 porties.


Ingrediënten

400 à 500 gram aardappels   

125 ml kookroom

2 gedroogde chilipepers

½ theelepel mosterdzaadjes

¼ theelepel fenegriek zaadjes

2 à 3 kerrieblaadjes (curry leaves; in Nederland slecht verkrijgbaar, soms wel gedroogd; je kunt ze ook weglaten)

2 cm gember, geschild  

1 verse groene chilipeper

handje verse korianderblaadjes (facultatief)

Bereidingswijze

1.   Snij de aardappels in kleine blokjes en kook ze voor

2.   Verhit olie in een bakpan en bak een minuut de 2 gedroogde chilipepers, de halve theelepel mosterdzaad, de halve theelepel fenegriek en een paar kerrieblaadjes


3.   Voeg de voorgekookte aardappels toe roer ze een paar minuten al bakkend om

4.   Voeg 125 ml kookroom toe, breng het aan de kook en laat het geheel een tijdje zachtjes sudderen

5.   Voeg de kleingesneden of in de keukenmachine gemalen gember, groene chilipeper en koriander toe

6.   Nog even laten koken en klaar

 

Bron: Sandeep Chatterjee's Quick & Easy Indian Vegetarian Cookery (BBC 1992)