07 August 2021

Iraanse mungbonen-meiraapjes stoofpot (Ash Mash Ba Shalgham)

Dit is een milde schotel die het midden houdt tussen een stew, een maaltijdsoep en een stevige saus. Afhankelijk van hoeveel water je aan het eind toevoegt. Het zijn vooral de groene kruiden die het een Iraanse touch geven.

Voor 3 personen.

Ingrediƫnten

200 gram Mungbonen (mung beans)
3 gewone of 4 kleine meirapen
2 uien
2 teentjes knoflook (platgedrukt)
750 ml bouillon (zoveel water plus een half bouillonblokje)

½ theelepel kurkuma
½  theelepel peper
½  eetlepel gedroogde dragon (drakebloed, klapperkruid, slangekruid)
1 eetlepel gedroogde koriander
1 eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel gedroogde dille

50 ml yoghurt (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Was en schil de meiraap. (Verse jonge meiraap hoef je niet te schillen.)
  2. Neem een flinke braadpan en fruit de kleingeneden uien.
  3. Voeg de knoflook en kurkuma toe en bak nog een paar minuten.
  4. Voeg de bouillon, alle kruiden en de mungbonen toe, breng aan de kook.
  5. Doe de deksel op de pan en laat het in 30 a 45 minuten gaar stoven (sudderen).

Serveren

Serveren met rijst. Doe er naar wens een lepel yoghurt over of een paar druppels citroensap.

06 August 2021

Ingelegde komkommer, komkommer atjar, acar ketimun

Pittige ingelegde komkommer

Ingrediƫnten

1 komkommer
90 ml azijn
snufje zout
1/2 theelepel peper
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 rode chilipeper, in kleine ringetjes gesneden of uit de vijzel
1/4 rode ui, in dunne reepjes gesneden
3 kruidnagels (optioneel)

Bereidingswijze

  • Meng in een steelpannetje de azijn met ruim 30ml water, zout, peper, suiker, chilipeper, ui en eventueel de kruidnagels.

  • Breng het geheel aan de kook. Als het kookt uitzetten en 5 minuten laten afkoelen.
  • Intussen kun je komkommer schillen en overlangs doorsnijden. Een dikke komkommer 2x doorsijden. Dan in plakjes snijden.
  • Als het azijnmengsel 5 minuten is afgekoeld, de komkommer erdoorheen mengen.
  • Laat minstens een uur staan om de smaak goed in te laten trekken


Serveren en bewaren

Deze komkommer is een heerlijk bijgerecht.
In een bakje een dag of 5 te bewaren in de koelkast.
Als je de atjar langer wilt bewaren, dan moet je werken met ontsmette, uitgekookte bakken of potten die hermetisch afsluiten.


05 August 2021

Warme komkommer-soep



Bij komkommersoep denk je al gauw aan een koude soep op een warme dag. Maar dit is een warme komkommersoep met wat body.

Ingredienten

1 komkommer
2 uien
2 teentje knoflook (fijngedrukt)
1/2 bouillonblokje
Verse tuinkruiden, bv dille, peterselie, bieslook, thijm
50 a 60 gram roomkaas (optioneel)

Bereidingswijze

  • Snij de komkommer in de lengte twee maal door en verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes.
  • Snij de uien klein. Bak ze in een grote bakpan eventjes in wat olie of boter.
  • Voeg de stukjes komkommer toe en laat ze heel kort meebakken.
  • Voeg ongeveer een liter water toe en het bouillonblokje. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  • Doe de verse tuinkruiden erdoor en pureer met de staafmixer.
  • Meng eventueel de roomkaas erdoor.
  • Op smaak brengen met wat peper.