29 June 2021

Pittige punjabi meiraapjes

Meiraap (turnip in het Engels) is een knolgewas dat tot onze verbazing ook in India wordt gegeten. Met dit recept maak je er een pittige stoofschotel van - weer eens wat anders! Het kan een licht-bittere smaak hebben, die het juist wat bijzonders geeft.
Als je de Indiase kruiden(mengels) niet in huis hebt, is het wel wat bewerkelijk.


Ingrediƫnten

500 gr meiraapjes
olie
2 theelepels panch phoran (zie onder)
3 laurierblaadjes
2 grote uien
3 tomaten
2 gedroogde rode chilipepers, verkruimeld (eventueel te vervangen door een theelepel chilivlokken)
chilipoeder naar smaak
1 theelepels koriander zaadjes, fijngestampt in de vijzel
2 cm verse gember, fijngesneden
1 theelepels Kashmiri masala (zie onder)

Bereidingswijze

Snij een stukje van de boven- en onderkant van elke meiraap af. Schil ze eventueel met een dunschiller (jonge, kleine meiraapjes hoef je niet te schillen). Snij de meiraap in blokjes. Snij de uien en tomaten klein.

Verhit de olie en bak de panch phoran en laurierblaadjes even aan tot de kruiden beginnen te geuren. Let op dat ze niet aanbranden. Voeg de uien toe en bak deze tot ze zacht zijn. Doe dan het chilipoeder en de tomaten erbij en roerbak een minuut of vijf. Dan kunnen de stukken meiraap erbij. Roerbak deze een minuut en zet vervolgens het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat sudderen tot de meiraap gaar is. Dit duurt 5 - 10 minuten. 
 
Als de rapen gaar zijn, voeg je de verkruimelde chilipepers, korianderzaad, verse gember en de Kashmiri masala toe. Laat zonder deksel nog een minuut doorkoken. 



Dit recept is geinspireerd op Sandeep Chatterjee's Quick and Easy Indian Vegetarian Cookery.

Kruidenmengsels

Panch phoran: een mengsel van vijf verschillende specerijen 
 
1 el mosterdzaad
1 el komijnzaad
1 el zwarte komijn (nigelle)
1 tl fenegriekzaad
1 tl venkelzaad

Kashmiri masala: een mengsel van gemalen specerijen, iets zachter dan de wat bekendere garam masala

2 el venkelzaad
1 el kardamomzaad
6 laurierblaadjes
2 tl foelie

Meng alle specerijen en maal ze fijn in een koffiemolen.