Deze zachte chutney met tomaten en rozijnen is makkelijk te maken, en erg lekker bij allerlei verschillende hoofdgerechten.
Je schijnt het ook lang te kunnen bewaren (in de koelkast), maar bij ons is-ie altijd binnen twee dagen helemaal op.
Ingrediƫnten
500 gr tomaten
2 el olie (naar keus, bij voorkeur koolzaad- of raapzaad-olie)
0,5 theelepel mosterdzaad
0,5 theelepel nigellazaad (zwarte komijn)
2 tl komijnpoeder
zout naar smaak
chilipoeder (optioneel, en naar smaak)
citroensap (indien nodig)
30 gr bruine basterdsuiker
50 gr rozijnen
Bereidingswijze
- Hak de tomaten in kleine stukken, of doe ze in de keukenmachine.
- Verhit de olie en voeg de mosterdzaadjes (0,5 tl) toe. Zodra ze gaan knetteren, doe je de nigellazaadjes (0,5 tl) erbij, en de fijngehakte tomaten. Roer door, zet het vuur lager en laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes stoven.
- Voeg nu zout, de bruine basterdsuiker (30 gr) en het komijnpoeder (2 tl) toe. Doe het deksel weer op de pan, en laat nogmaals 5 minuten koken. Als je van pittig houdt, kun je er ook een snufje chilipoeder bij doen.
- Tot slot doe je de rozijnen erbij. Roer goed door en laat de chutney nu zonder deksel een minuut of tien doorkoken zodat hij enigszins indikt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Proef de chutney. Hij hoort een beetje zoetig en zurig tegelijk te smaken. Is de chutney te zoet? Doe er dan een beetje citroensap bij. Niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat bruine suiker toe.
- Je kunt de chutney lauw eten of eerst helemaal laten afkoelen.
Bron: De regionale keuken van India, Mridula Baljekar (Veltman Uitgevers)