10 February 2021

Wraps, tortilla's, chapatti's




Talloze menu's kunnen worden opgeleukt met een wrap, tortilla, chapatti o.i.d. als bijgerecht. Nee, ze zijn nooit hetzelfde als in Mexico, India, of waar dan ook.

Maar met deze twee recepten kom je aardig in de buurt, en zijn ze ook fluffy en goed oprolbaar.

Voor 8 a 10 wraps

1. Op basis van bloem/meel/atta

Ingredienten

125 gr bloem 

125 gr volkorenmeel (als je aan origineel Indiaas "atta" meel kunt komen, is dat nog authentieker)

snuf zout 

1 el olie 

150 ml handwarm water  


VARIATIE: ipv water: 150 ml yoghurt + een theelepel bakpoeder 


Bereidingswijze

Doe meel en zout in een kom. 
Maak een kuiltje in het midden, en schenk daar de olie en het water in. 

Kneed goed. 

Laat 20-30 min afgedekt rusten. 

Verdeel in 8 balletjes. 

Rol elk balletje uit - tamelijk dun maar niet te dun. 

Bak in hete, droge pan elke kant 1 minuut. 
 

Bewaren

Hoe verser hoe lekkerder.

Tijdens het bakken kun je de eerste wraps warmhouden in een theedoek op een soepbord. Vouw de theedoek om de warme broodjes heen.  

Als je er meer gebakken hebt dan je vandaag opkunt, kun je ze heel goed invriezen. Doe de wraps in een afgesloten diepvrieszak met een keukenpapiertje tussen de wraps (of tussen de porties, als je ze later bv 2 aan 2 gaat gebruiken)


Gebaseerd op: NRC (Janneke Vreugdenhil, ‘eenvoudige platbroodjes’)


2. Op basis van rode linzen

Ingredienten

150 gr rode linzen

360 ml handwarm water  
snuf zout 
1 el olie 

VARIATIE: Specerijen (garam masala, kurkuma, chili poeder, komijn...) naar smaak toevoegen. Dit geeft de wraps meer body.


Bereidingswijze


Was de linzen en doe ze in de blender met het water en het zout. Laat 3 à 4 uur weken.
Pureer ze tot een gladde massa.
Verhit een koekenpan met een beetje olie. 
Schep er wat beslag in, verspreid door de pan met de achterkant van een lepel. 
Bak 3 à 4 minuten, keer om, bak de andere kant minimaal 2 minuten.
 


Gebaseerd op: Ela Vegan blog