Met deze hoeveelheden maak je 12 flinke muffins.
ingrediënten
225 gram meel (volkoren, gewoon of een mengsel)
50 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel (5cc) bakpoeder
0,5 theelepel (2,5 cc) baksoda
snuf zout
zakje vanillesuiker
275 ml melk (van een koe of een plant, naar keuze)
120 ml olie (bv raapzaadolie (=slaolie) of zonnebloemolie)
1 eetlepel (15 cc) azijn of citroensap
150 gram walnoten, fijngehakt
200 gram dadels, fijngehakt
Methode
Voorbereidende stappen:
- Verwarm de helft van de melk in een pannetje tot je er nog net een vinger in kunt steken zonder dat het te heet is, en laat de dadels erin weken.
- Neem de rest van de melk en voeg de azijn eraan toe. Laat 5 à 10 minuten staan. De melk zal klonterig worden; dat is precies de bedoeling.
Maak het beslag:
- Meng meel, bakpoeder, baksoda en zout in een kom. In een andere – grotere – kom, meng je olie, suiker en vanillesuiker. Klopt met een garde tot de suiker goed door de olie is gemengd.
- Voeg het dadel-melkmengsel toe en het meelmengsel uit de andere kom. Roer door. Voeg dan zoveel van het melk-azijn mengsel toe als nodig is om een klonterig beslag te krijgen.
- Schep tenslotte de walnoten erdoor.
Verwarm de oven voor tot ongeveer 180 graden.
Vet een muffinbakvorm in of zet er papieren muffinvormpjes in. Verdeel het deegmengsel over de twaalf vormen.
Bak de muffins 25-30 minuten. Test of ze gaar zijn door er een breinaald of tester in te steken. Die moet er schoon uitkomen. Als ze niet helemaal gaar zijn, zet de oven dan uit, maar laat de muffins er nog een paar minuten in staan. Als je de muffins uit de oven haalt, laat ze dan eerst een paar minuten in de bakvorm zitten en voor je ze op een rooster legt om helemaal af te koelen.
geïnspireerd door: https://foodtrails25.com/2019/03/14/date-and-walnut-muffins/