29 July 2020

Bananenmuffins (eivrij)

Luchtige muffins met een rijke smaak dankzij de combinatie van banaan, kaneel en kardamom. Geen ei nodig, en als je wilt volledig plantaardig te maken. 

Met deze hoeveelheden maak je 12 flinke muffins.


ingrediënten 

3 bananen (totaal ongeveer 500 gram, met schil) 

120 ml melk (van een koe of een plant, naar keuze) 

 60 ml olie (bv raapzaadolie (=slaolie) of zonnebloemolie) 

100 gram donkerbruine basterdsuiker 

155 gram meel (gewoon of volkoren of een mengsel) 

50 gram havermout 

1 theelepel (5cc) bakpoeder 

0,5 theelepel (2,5 cc) baksoda 

1 eetlepel (15 cc) azijn of citroensap 

1 theelepel (5cc) kaneel (gemalen) 

1 theelepel (5cc) kardamom (gemalen) 

snuf zout 

zakje vanillesuiker 

 

Methode 

Prak de bananen met een vork. Als de bananen niet rijp genoeg zijn om ze makkelijk te prakken, prik dan met een vork wat gaatjes in de schil en verwarm de bananen een paar minuten in de magnetron tot de schil zwart wordt en de bananen zacht aanvoelen.  

Meng de geprakte bananen, melk, olie, en basterdsuiker in een kom. Klop met een garde goed door elkaar.  

In een andere, grotere kom, schep je meel, havermout, vanillesuiker, 1 theelepel bakpoeder, een halve theelepel baksoda, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel kardamom, een snuf zout en eventueel een zakje vanillesuiker door elkaar.  

Giet het natte bananen-melk-olie mengsel bij de kom met droge ingrediënten. Voeg een eetlepel azijn toe. Roer tot alles goed gemengd is. 

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius voor een hetelucht-oven, en 175 graden Celsius voor een gewone convectie-oven.  

Vet een muffinbakvorm in of zet er papieren muffinvormpjes in. Verdeel het deegmengsel over de twaalf vormen.

Bak de muffins 25 minuten en test dan of ze gaar zijn door er een breinaald of tester in te steken. Die moet er schoon uitkomen. Als ze niet helemaal gaar zijn, zet de oven dan uit, maar laat de muffins er nog een paar minuten in staan. Als je de muffins uit de oven haalt, laat ze dan eerst een paar minuten in de bakvorm zitten en voor je ze op een rooster legt om helemaal af te koelen. 

en dan nog dit... 

Hou je niet van kardamom? Of van kaneel? Of vind je vanillesuiker maar nepspul? Je kunt deze smaakmakers weglaten of er minder van toevoegen. Als je er wél van houdt, dan is de combinatie van kaneel en kardamom met banaan echt om te smullen.