03 August 2020

Wortels op z’n Indiaas (‘dry’)


Bij “Indiaas eten” denk je al gauw aan curry. Een dikke saus met soms vrij veel olie en/of room. In India heet dat een ‘gravy’. Ze zijn vaak heerlijk, maar India heeft zoveel meer te bieden! Naast gerechten met gravy, zijn er ook talloze manieren om je groente of peulvruchten ‘dry’ te bereiden. Dat wil zeggen zonder saus, maar met een palet kruiden die de smaak van je groente versterken en aanvullen. Zo maak van je een eenvoudig bosje wortelen in een mum een heerlijk gerecht.

ingrediënten

wortels (ongeveer 500 gram)

1 vers pepertje, fijngesneden (rood of groen kan allebei)

1 theelepel mosterdzaad

0,5 theelepel komijnzaad

snufje asafoetida (hing)

0,5 theelepel kurkuma (gemalen)

0,5 theelepel chilipoeder (meer of minder naar smaak en afhankelijk van de intensiteit van je chilipoeder)

0,5 theelepel mangopoeder (amchur, evt. te vervangen door een drup citroensap)

1 theelepel korianderpoeder

snuf zout

wat verse korianderblaadjes, eventueel fijngesneden

olie om in te bakken

 

methode

Was of schrap de wortels en snijd ze in heel kleine blokjes.

Verhit een eetlepel olie, doe de mosterdzaadjes (1 tl) erin en wacht tot deze beginnen te sputteren. Doe dan het komijnzaad (0,5 tl) erbij en laat even bakken. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt, maar wacht lang genoeg zodat je de geur van de komijnzaadjes goed ruikt. 

Dan voeg je het fijngesneden pepertje, de kurkuma (0,5 tl), chilipoeder (0,5 tl of naar smaak) en de asafoetida toe. 

Nu kunnen de fijngesneden wortels erbij en wat zout. Roer alles goed door zodat de kruiden en de wortels zich mengen. Doe een deksel op de pan en laat op een laag pitje sudderen tot de wortels zacht zijn. De wortels koken gaar in hun eigen vocht. Je hoeft geen water toe te voegen. Dit duurt tussen de vijf en tien minuten, afhankelijk van hoe klein je de wortel hebt gesneden. Vergeet niet zo af en toe te roeren.

Wanneer de wortels gaar genoeg zijn, roer je de mangopoeder (0,5 tl) en korianderpoeder (1 tl) erdoor. Laat een minuut meekoken en voeg tenslotte de verse korianderblaadjes toe. Nog één keer doorroeren en je wortelgerecht is klaar!

lekker met…


In combinatie met een Indiase dal (bv deze:
Simply Vega authentieke zuid-indiase dahl-fry) en rijst heb je een eenvoudige maar smakelijke maaltijd met alles erin wat je nodig hebt aan vitaminen en vezels en eiwitten, en zonder ongezonde harde vetten.

Geinspireerd door VegeCravings