27 July 2020

Authentieke Zuid-Indiase "dal fry"

Er zijn talloze recepten in omloop voor dal (dahl, dhal, linzensaus). Bijna iedere familie heeft haar eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Dit recept voor dal fry komt uit de keuken van Double Dutch Resort, Dindigul (centraal Tamil Nadu). Met dank aan Ramya en Tilly.


Voor 2 personen.

Ingrediƫnten

100 gr rode linzen
1 gesneden ui
1 gesneden tomaat
2 eetlepels olie
½ theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
½ theelepel mosterzaadjes
2 gedroogde chili pepers, gebroken
4a5 kerrie blaadjes (curry leaves; in Nederland slecht verkrijgbaar. je kunt ze weglaten of probeer eens een laurierblad of citroenblad)

Bereidingswijze

1. Zet de linzen op in ruim water. Zachtjes stuk laten koken - daartoe zo nu en dan flink roeren. De saus mag nogal dun zijn - zonodig water toevoegen.

2. Terwijl de linzen koken: Verhit de olie. Voeg de halve theelepel mosterzaad toe en laat het knetteren. Voeg de vijf kerrie blaadjes toe en de twee gedroogde chili's. Voeg dan de gesneden ui en tomaat toe. Doe er een halve theelepel kurkuma bij. Doorroeren en laat een tijdje sudderen.

3. Roer de linzensaus nog een keer door en schep het kruidenmengsel er boven op. Ofwel meteen doorroeren of even wachten.

Serveren

Je kunt de dal in een schaal serveren met het ui-tomaat-kruidenmengsel er bovenop geschept. Wacht met door elkaar roeren tot vlak voor je opschept.