08 November 2022

Boerenkool op z’n Indiaas

In deze verrassende “fried rice” of “nassi” of “palau” komt de smaak van de boerenkool goed uit. En het is een leuke manier om van zo’n Hollandse groente een exotisch gerecht te maken.

4 porties.

Ingrediënten

Voor de rijst:

Scheutje olie

1 verse of 2 gedroogde chilipepers

1 stokje kaneel

6 kruidnagels

4 hele kardemom

350 gram rijst

 

Voor de groente:

Scheut olie

2 teentjes knoflook, gepeld en geplet

200 gram wortel(tjes), fijngesneden of geraspt

400 gram boerenkool, fijngesneden

½ theelepel kurkuma

½ theelepel rode chili poeder

½ theelepel komijn poeder

60 gram cashew noten

60 gram rozijnen

 

Geraspte kokos

 

Bereidingswijze

1.   Doe een scheutje olie in een pan. Verhit met de hele chilipepers, het kaneelstokje, de kruidnagels en de kardemom. Roer de kruiden wat door elkaar.
Voeg water en rijst toe. Niet te ruim water want het liefst laat je het water opkoken, zodat je niets hoeft af te gieten.
Kook de rijst gaar.

2.   Intussen doe je een scheut olie in een grote bakpan of wok en verhit.
Bak de knoflook op.
Doe de geraspte wortel erbij en bak op.
Doe de fijngehakte boerenkool erbij en bak op.
Roer goed door en doe evt een deksel op de bakpan om wortel en boerenkool te laten garen. De groente mag nog licht crunchy zijn.
Voeg de komijn, kurkuma en chilipoeder toe. Roer goed door.
Maak een stukje van de bodem van de pan vrij en bak daar de cashewnoten en de rozijnen op.
Roer alles goed door elkaar.

 

3.   Doe de rijst bij de groente en roer alles goed door elkaar.


Evt garneren door te bestrooien met wat geraspte kokos. Serveer bv met dahl of tomatenchutney (zie receptenlijst van Simply Vega).