10 June 2021

Zoete tomatenchutney

Deze zachte chutney met tomaten en rozijnen is makkelijk te maken, en erg lekker bij allerlei verschillende hoofdgerechten.
Je schijnt het ook lang te kunnen bewaren  (in de koelkast), maar bij ons is-ie altijd binnen twee dagen helemaal op.  

Met 500 gram tomaten maak je een flinke hoeveelheid. Je kunt het recept natuurlijk ook halveren.  

 

IngrediĆ«nten 


500 gr tomaten 

2 el olie (naar keus, bij voorkeur koolzaad- of raapzaad-olie) 

0,5 theelepel mosterdzaad 

0,5 theelepel nigellazaad (zwarte komijn) 

2 tl komijnpoeder 

zout naar smaak 

chilipoeder (optioneel, en naar smaak) 

citroensap (indien nodig) 

30 gr bruine basterdsuiker 

50 gr rozijnen 

 

Bereidingswijze 

  1. Hak de tomaten in kleine stukken, of doe ze in de keukenmachine.  
  2. Verhit de olie en voeg de mosterdzaadjes (0,5 tl)  toe. Zodra ze gaan knetteren, doe je de nigellazaadjes (0,5 tl) erbij, en de fijngehakte tomaten. Roer door, zet het vuur lager en laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes stoven.  
  3. Voeg nu zout, de bruine basterdsuiker (30 gr) en het komijnpoeder (2 tl) toe. Doe het deksel weer op de pan, en laat nogmaals 5 minuten koken. Als je van pittig houdt, kun je er ook een snufje chilipoeder bij doen.  
  4. Tot slot doe je de rozijnen erbij. Roer goed door en laat de chutney nu zonder deksel een minuut of tien doorkoken zodat hij enigszins indikt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.  
  5. Proef de chutney. Hij hoort een beetje zoetig en zurig tegelijk te smaken. Is de chutney te zoet? Doe er dan een beetje citroensap bij. Niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat bruine suiker toe.  
  6. Je kunt de chutney lauw eten of eerst helemaal laten afkoelen.  

 

Bron: De regionale keuken van India, Mridula Baljekar (Veltman Uitgevers)