15 June 2021

Azeri Guru Khingal


Guru Khingal (noedels met ‘gehakt’, gekaramelliseerde ui en yoghurtsaus) is een traditioneel gerecht uit Azerbeidzjan. Het bestaat uit 4 elementen dus je bent er wel even mee bezig. Maar dan heb je ook wat. 

Ingredienten

200 gr bloem 

1 groot ei 

2 grote uien  

300 gr verschillende soorten paddestoelen OF 200 gr tempeh OF 100 gr tempeh en 150 gr paddestoelen 

0.5 tl venkelzaad 

0.25 tl chili flakes 

scheutje sojasaus 

0.5 tl marmite 

300 ml volle yoghurt (3% vet) (van koe of soja)

1 teentje knoflook 

2 el dille 

1 el korianderblaadjes 


Noedels

200 gr bloem 

1 groot ei 

60 ml water 


Klop het ei met het water en eventueel wat zout. 

Voeg langzaam de bloem toe. 


Roer met een lepel tot dat niet meer gaat, en kneed verder met je handen. Het is handig om meel dat je toevoegt op je hand te strooien, want in het begin plakt het deeg nogal. Zodra je een samenhangend deeg hebt, kneed je het nog vijf minuten op het aanrecht (dat je eerst met bloem hebt bestoven). Het deeg voelt dan mooi soepel aan.  

Wikkel de deegbal in folie en laat 20-30 minuten rusten.  

Verdeel het deeg in vieren. Rol elk deel uit tot een lap van 1 á 2 mm dikte. 


Snij de lap in diamantvormige stukken. 




Leg deze op een snijplank of iets dergelijks om te drogen. Ondertussen kun je de toppings maken (zie onder).  

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg eventueel wat zout toe. Doe de noedels erin en roer voorzichtig zodat ze niet aan de bodem vastplakken. Zodra het water weer kookt, zet je het vuur wat lager. Kook de noedels vijf minuten en schep ze dan met een schuimspaan uit de pan.  



Topping 1: gekaramelliseerde ui 

2 grote uien  

scheutje olie 

klontje boter 


Verhit olie en boter in een koekenpan op niet te hoog vuur. Doe de uien en eventueel wat zout erbij en laat minstens 20 minuten zachtjes bakken. Regelmatig omroeren. De uien worden zacht en heerlijk zoet van smaak.  

Topping 2: ‘gehakt’ 

Traditioneel worden deze noedels opgediend met lamsgehakt. Voor een vegetarische variant zijn diverse mogelijkheden.  

optie 1: paddestoelen 

neem 300 gr verschillende soorten paddestoelen (bv oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons), snij ze klein en bak met wat komijn en peper.

optie 2: tempeh of tempeh-paddestoelenmix 

200 gr tempeh OF 100 gr tempeh en 150 gr paddestoelen 

0.5 tl venkelzaad 

0.25 tl chili flakes 

scheutje sojasaus 

0.5 tl marmite 


Meng sojasaus, marmite, venkel en chilli flakes. Goed roeren zodat de marmite oplost. 

Verhit olie in een koekenpan. 

Verkruimel de tempeh (handig in de magimix) en/of snij de paddestoelen fijn. 

Roerbak de tempeh drie minuten tot ze een beetje bruin kleurt en/of bak de paddestoelen met wat komijn en peper tot ze hun vocht hebben losgelaten. 

Doe dan het sojamengsel erbij en roerbak nog vijf minuten.  


Topping 3: yoghurtsaus 

300 ml volle yoghurt (3% vet)  (van koe of soja)

1 teentje knoflook 

2 el dille 

1 el korianderblaadjes 

scheutje olijfolie (extra vergine) 


Snij het knoflookteentje, de dille en de korianderblaadjes fijn. Roer deze door de yoghurt, samen met de olijfolie en eventueel wat zout. Het yoghurtmengsel moet makkelijk schenkbaar zijn.  

Serveren 



Schep een portie noedels op een bord. Leg er eventueel een klein klontje boter op, dat snel zal smelten op de warme noedels. Doe er een portie gebakken uien en ‘gehakt’ op en giet er tenslotte wat van de yoghurtsaus over.  



De Guru Khingal is klaar! Eet smakelijk. Dadlı azəri yeyin  !


gebaseerd op thenewbaguette.com en flavorsofbaku.com