15 April 2021

Vijgen-doperwten curry "Anjeeri Matar"

 

Deze curry is verrassend van smaak en textuur, exotisch en avontuurlijk, en doodgewoon ontzettend lekker.
Om de vijgen te pureren is echt wel een keukenmachine nodig. Verder is het allemaal niet zo ingewikkeld.

3 Ć  4 porties.

Ingrediƫnten

1 grote ui, grofgesneden

1 grote tomaat, grofgesneden

2 teentjes knoflook, gepeld

2 cm gember, geschild 

 

8 gedroogde vijgen, grofgesneden

200 ml volle yoghurt  (halfvol mag ook)

3 verse chilipepers

½ theelepel kurkuma

½ theelepel rode chili poeder

2x ½ theelepel garam masala

 

Scheut olie

1 theelepel komijnzaad

200 gram doperwten

 

Bereidingswijze

1.   Kook de ui en de tomaat in een beetje water, ongeveer 5 minuten.
Dan afgieten en een beetje laten afkoelen.
Pureer in de keukenmachine of met een staafmixer.

2.   Pureer 2 teentjes knoflook en een stukje gember (ginger-garlic paste).

 

3.   Maak de vijgen-pasta (fig paste):
Doe in de keukenmachine 8 vijgen, 200 ml yoghurt, de verse chili pepers,
½ theelepel kurkuma, rode chili poeder en garam masala.
Fijnmalen en wat water toevoegen tot het een gladde pasta is. Er mogen best wat kleine stukjes vijg herkenbaar blijven.

4.   Maak de curry:
Verhit olie in een ruime pan en bak een minuut de theelepel komijnzaad mee.
Voeg de ui-tomaat-puree toe.
Voeg de knoflook-gember-paste toe, meng en laat alles goed aan de kook komen.
Voeg 200 gram doperwten toe en breng het weer aan de kook.
Draai het vuur laag en voeg de vijgen-pasta toe. Goed roeren, weer net aan de kook brengen, water toevoegen tot je een mooie dikte hebt.
Tenslotte de andere halve theelepel garam masala toevoegen en doorroeren. Niet meer koken.


Serveer bv met rijst en een dry groente.

 

Bron/bewerking van: Veg recipes of India / anjeeri matar